Sladami Dziadka

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2012

ŚLADAMI DZIADKA

Mieszkająca w USA (New York) Felicity Yost -Ołdakowski- Rawicz odwiedziła Radom po raz drugi. Pierwszy raz Felicity Yost Ołdakowski była w naszym mieście i w Fabryce Broni we wrześniu 2007 roku. Jej obecny pobyt w naszym kraju wiąże się z między innymi z odbiorem polskiego obywatelstwa, objazdem po miejscowościach związanych z rodziną Ołdakowskich herbu Rawicz oraz zbieraniem informacji do opracowania poświęconego historii jej rodziny. Do spotkania doszło przy budynku przy ul. Dowkonta 2, w którym mieszkał przez wiele lat jej dziadek - Kazimierz Ołdakowski, twórca przedwojennej potęgi Fabryki Broni. Na budynku 10 listopada 2006 roku została odsłonięta tablica pamiątkowa, ku czci dyrektora K. Ołdakowskiego. W imieniu społeczności ŁUCZNIKA gościa z USA powitali przewodniczący Rady Pracowników Zb. Cebula i członek Komisji Zakładowej „S” Tomasz Jatczak. Felicity w towarzystwie Barbary Pikiewicz, Jerzego Przyborowskiego, Wojciecha Nalberskiego, Zbigniewa Cebuli -lidera fabrycznej Solidarności” oraz radomskich dziennikarzy przeszli na plac im. Kazimierza Ołdakowskiego. W kwietniu 2011 r., na wniosek Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność” Fabryki Broni, imię Kazimierza Ołdakowskiego otrzymał plac w pobliżu zakładu, usytuowany pomiędzy ulicami Poniatowskiego, Dowkontaa Grzecznarowskiego. Następnie pani Felicity była gościem Fabryki Broni. Tomasz Nita, prezes Zarządu Fabryki Broni, wręczył jej replikę bagnetu produkowanego przed wojną przez Fabrykę Broni. Tego bagnetu używało wojsko polskie w kampanii wrześniowej 1939 roku.- Jestem szczęśliwa, że efekty pracy mojego dziadka, fabryka kontynuująca tradycje tej przedwojennej widoczne są do dziś – mówiła Felicity Yost - Dziękuję także za pamięć o nim. Dziękuję „Solidarności” za zaangażowanie w utrwalanie pamięci o dziadku, dziękuję dyrekcji za prezenty, których zazdrości mi moja rodzina w USA.
Pani Felicity była również gościem Prezydenta miasta Radomia.